Prima 2022 voor Vogelwerkgroep Geesteren

We hebben een goed 2022 gehad, zegt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "Zo'n 12 tot 15 grutto's werden vliegvlug."

Tureluurs

Dat is een prima resultaat. En er zijn meer nesten van tureluurs en veldleeuweriken gevonden dan het jaar er voor. Kieviten hebben het ook redelijk gedaan. "Verscheidene kuikens hebben we vliegvlug zien worden."

Boeren

De samenwerking met de boeren is geweldig. "Iedereen werkt mee", zegt de voorzitter. "Het waterschap Vechtstromen heeft ons ook dit jaar weer geweldig geholpen." 

Er zijn sloten deels gedempt of overkluisd zodat jonge kuikens veilig bij het plasdras kunnen komen waar ze voedsel vinden. Ze komen dit voorjaar niet meer vast te zitten in de sloot. Vier paartjes tureluurs vond de Vogelwerkgroep Geesteren in de Veldhoek, ten noorden van Geesteren.


𝐅𝐚𝐧𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐬𝐜𝐡 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠 𝐑𝐚𝐛𝐨𝐛𝐚𝐧𝐤 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐕𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩

Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren haalde 4 oktober 2022 een nak pak in de wasstraat in Tubbergen. Astrid Nijland en Stephanie Scheerder van de Rabobank Noord en West Twente verrasten het bestuurslid van de Vogelwerkgroep  met een fantastische cheque. De stichting kreeg ruim 580 euro plus nog eens 100 euro als het een stunt zou uithalen. Die stunt werd het natte pak voor Theo Lohuis. Het deerde hem geen moment. De Vogelwerkgroep gaat het geld inzetten voor het nat houden van plasdrassen van weidevogels. Het bedrag werd uitgekeerd naar gelang het aantal stemmen dat de organisatie krijgt van de rekeninghouders en dat was meer dan vorig jaar. #raboclubsupportta #reddegrutto


Laatste wens:

een grote til voor de huiszwaluw


Het is zijn laatste wens: een flink aantal huiszwaluwen op zijn landgoed bij Zoutkamp in Groningen. Via Facebook vond hij de site van de Vogelwerkgroep Geesteren die al eerder een zwaluwentil bouwde. "Maar zo groot, ruim 4 meter hoog, hebben we nog nooit eentje gebouwd", vertelt Theo Lohuis die voor het materiaal zorgde en hand en spandiensten verleende.

 

Van links naar rechts: Gerard Grootelaar zette het bouwwerk in de verf, Henk Koorman verrichtte hand en spandiensten, Harrie Nobbenhuis deed het timmerwerk en Theo Lohuis hielp waar hij kon.

"De opdrachtgever is palliatief", legt Theo Lohuis uit. "Dat het slecht gaat met de zwaluwen gaat hem aan het hart. Hij las over de zwaluwtellingen op onze Facebookpagina, zag de foto's van de til die we eerder bouwden en zocht toen contact met ons. Ze willen zo snel mogelijk een grote zwaluwentil voor op het landgoed."

 

Herickhave

De Vogelwerkgroep De Grutto uit Weerselo maakte al een keer eerder een dergelijk groot bouwwerk voor kasteel Herickhave in Fleringen. "Wij hebben er foto's van gemaakt en de til toen zo goed mogelijk nagebouwd", zegt Lohuis volgens wie er voor meer dan 1700 euro aan hout aan het bouwwerk zit. Het statief is van metaal en 3 meter hoog.

 

Nesten

Onder de windveren zijn acht kunstmatige zwaluwnesten aangebracht. Harrie Nobbenhuis deed het timmerwerk, Gerard Grootelaar zette het bouwwerk in de verf en Henk Koorman hielp ook mee waar hij kon. De vrijwilligers zijn er in totaal vier weken mee in de weer geweest. "De Vogelwerkgroep Geesteren is nog met een andere opdrachtgever in overleg die ook een dergelijke huiszwaluwentil wil kopen."

 

Foto links

Theo Lohuis tilt het zware metalen gevaarte op. Het huis komt er boven op te staan.

 

Zie ook ons fotoalbum


Forse bijdrage cultuurfonds


De stichting Vogelwerkgroep Geesteren krijgt maximaal 6000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel. Het geld mogen de vrijwilligers van de stichting gebruiken voor de aankoop van een oefendrone, de bouw van observatiehutten en educatiemateriaal voor scholen. Inmiddels zijn al twee observatiehutten in aanbouw.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt vele projecten op het gebied van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Deze bijdrage van het bestuur van het Cultuurfonds is mede mogelijk gemaakt dankzij het Staargaard-Van Oostrom Meyjes Fonds en het Kouwelaar Popma Fonds. 

(Besluit Cultuurfonds 27 september 2022)


Super geesterse Molendag 

Voor de eerste keer in 3 jaren was er weer een Geesterse Molendag, en wat voor één. Veel bezoekers op een zonovergoten weiland barstensvol stands met lekkernijen, kunst, behendigheidsspellen en bijzondere mooie koopjes.

 

Nestkastjes

Na 2 jaren Corona was dit de eerste keer dat er weer een molendag door kon gaan. De Vogelwerkgroep Geesteren verkocht veel prachtige nestkastjes die in de meest uiteenlopende vormen en voor allerlei soorten vogels speciaal worden gemaakt.

 

Grutto

Theo Lohuis, Hennie Nobbenhuis, Alphons Leus, Anton Schrijver en Gerard Grootelaar vertelden de bezoekers van de stand soms ook allerlei wetenswaardigheden over grutto’s, kieviten en tureluurs maar ook over vele soorten andere vogels die mensen in hun tuin zien. Maar met de weidevogels begon de stichting zo’n 28 jaren geleden, vertelde Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep. 

Foto: Alphons Leus helpt een bezoekster met het timmeren van een nestkastje

 

Henk Koorman die weer heel veel nestkasten bouwde voor de Vogelwerkgroep Geesteren moest dit keer verstek laten gaan. Zijn gezondheid laat een lange dag in de warme zon niet meer toe.


De Vogelwerkgroep Geesteren kijkt terug op een uitstekende open dag over irrigatie van maisland en weiland. Continu kwamen bezoekers naar de Kotkampsweg even buiten Geesteren. Water4all presenteerde de nieuwe apparatuur en gaf samen met mensen van de Vogelwerkgroep Geesteren zondag 11 september 2022 tekst en uitleg over het initiatief. 

 

De samenwerking met het waterschap Vechtstromen loopt uitstekend. Woordvoerder Tom Pikkemaat ziet veel mogelijkheden voor irrigatie en geeft de voorkeur aan irrigeren met zonnepanelen boven sproeien met dieselaggregaten mede omdat het waterverbruik vele malen hoger ligt met de ouderwetse methode. Ook interviewden we Boike Damhuis van Water4all, de partner in dit project voor de Vogelwerkgroep Geesteren.

𝐕𝐞𝐞𝐥 𝐛𝐞𝐥𝐚𝐧𝐠𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐢𝐫𝐫𝐢𝐠𝐚𝐭𝐢𝐞 𝐧𝐚 𝐤𝐮𝐫𝐤𝐝𝐫𝐨𝐠𝐞 𝐳𝐨𝐦𝐞𝐫 

De belangstelling was groot voor de open dag van Water4all en de Vogelwerkgroep Geesteren op zondag 11 september 2022. Dat is ook niet verwonderlijk na een kurkdroge zomer.

 

Oogst

De maïsoogst mislukt op veel plaatsen, maar waar we irrigeerden, een strook van zo'n 75 bij 400 meter, was de opbrengst optimaal. De maiskolven waren volgroeid en de korrel dik en hard wat duidt op veel zetmeel.

 

Enthousiast

Tom Pikkemaat van het waterschap Vechtstromen is enthousiast evenals Boike Damhuis van Water4all die het materiaal levert. Zij vertellen in de video over dit project.

Foto's: Marcel Tettero


𝐕𝐨𝐥𝐨𝐩 𝐳𝐰𝐚𝐥𝐮𝐰𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐨𝐩 𝟏 𝐩𝐥𝐞𝐤.

𝐇𝐨𝐞 𝐤𝐨𝐦𝐭 𝐝𝐚𝐭?

„Het is hier vaak nog drukker dan op Schiphol.” Was getekend: boer Erik Bloemendaal uit Harbrinkhoek. En het moet gezegd, het luchtruim rond zijn boerenbedrijf is inderdaad overvol. Niet gek, want nog niet eerder werden op één plek zoveel zwaluwnesten gevonden.

 

Tellen

Al tien jaar gaat Harrie Nobbenhuis, lid van de Vogelwerkgroep Geesteren, op pad om in de gemeente Tubbergen het aantal zwaluwnesten te tellen. Op een van zijn vaste adressen krijgt hij te horen: ‘je moet eens naar de familie Bloemendaal gaan, daar zitten er wel zoveel’. Het aantal overtreft zijn stoutste verwachtingen. „Of dit een record is weet ik niet, maar ik heb nog nooit eerder op één plek zoveel zwaluwnesten aangetroffen”, zegt Nobbenhuis.

 

Modder en mest

Het gaat om zowel boeren- als huiszwaluwen. Om precies te zijn, 11 nesten met boerenzwaluwen die vooral in de koeienstal half open nesten bouwen en liefst 46 huiszwaluwnesten. Eigenlijk 47, maar één nest raakte stuk. De huiszwaluwen metselen hun bijna volledig dichte nesten buiten, hoog tegen de spanten aan. De opvallende constructies maken de zwaluwen van modder, water en mest.

 

Razendsnel

„Het is een prachtig gezicht om de zwaluwen van en naar de nesten te zien vliegen”, zo beantwoordt Erik de vraag waarom hij zo geniet van de razendsnelle vogels. Hij begint te lachen. „Het is hier vaak nog drukker dan op Schiphol. Ik vind dat zwaluwen bij een boerderij horen.”

 

Handje helpen

De boer helpt de zwaluwen zelfs een handje wanneer het enorm warm en droog is. Achter de koeienstal is het terrein doorgaans modderig en nat en vinden de zwaluwen behalve materiaal om nesten te bouwen, nu ook veel voedsel. Want het water trekt volop insecten aan, van vliegjes tot muggen. Erik: „Onze 125 koeien lopen doorgaans buiten. De mest op het land is voor de zwaluwen eveneens een bron van bouwmateriaal én door de vele insecten die op de mest afkomen een bron van voedsel.”

 

Honger

Ja, die zwaluwen zijn er razend druk mee om de jongen - de nesten variëren van 3 tot 7 vogels - van voldoende voedsel te voorzien. Harrie knikt: „Een zwaluw die jongen moet opvoeden, vangt dagelijks wel 25.000 insectjes.” De hongerige jongen piepen vaak al met hun kopje uit het nest, de bek opengesperd.

Gevoelige soortenErik die zijn hele leven al op de boerderij in Harbrinkhoek woont, vertelt dat er altijd zwaluwen zijn geweest, maar dat er nu elk jaar meer nesten bij lijken te komen.

 

 

 

Ongeschikt

Een verklaring voor die toename kan zijn, dat steeds minder huizen geschikt zijn als plek om een nest te bouwen. De muren zijn dan te glad, vooral bij gewone huizen. En bij de familie Bloemendaal zijn de omstandigheden ideaal om jongen groot te brengen.

 

Helpen

De Vogelwerkgroep Geesteren heeft daar wel een oplossing voor: kunstnesten die onder de gevel vastgezet kunnen worden. De nest lijken uiterlijk op het bouwwerk dat de zwaluwen zelf in elkaar zetten. Het is bovendien belangrijk om de zwaluwen te helpen, want de dieren staan op de zogeheten rode lijst van Nederlandse broedvogels, onder de ‘gevoelige soorten’.

 

Zwaluwtje

De Vogelwerkgroep heeft zelfs een huiszwaluwtil - het lijkt op een duiventil - met 37 kunstnesten geplaatst in Geesteren. Daarvan wordt inmiddels volop gebruik gemaakt door huiszwaluwen.

 

Meedogenloos

Ondanks de extra kunstnesten en ideale broedlocaties zoals die op het erf van de familie Bloemendaal, blijven er gevaren voor de zwaluwen. Want de jonge zwaluwen zijn voor diverse andere vogels een lekkere snack. Soorten zoals de Vlaamse gaai en de ekster pikken soms jongen uit de nesten.

 

Afrika

De zwaluwen kunnen in het broedseizoen wel twee generaties grootbrengen. Toch kunnen ze ook meedogenloos zijn; zodra de vogels aanvoelen dat ze op pad moeten naar Afrika om te overwinteren, laten ze de boel de boel en zijn weg. Of er nu nog jongen in het nest zitten of niet. De achtergebleven jongen zijn gedoemd te sterven.

#zwaluw #vogelwerkgroep #geesteren

𝐓𝐰𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐨𝐦𝐚𝐫𝐦𝐭 𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨!

De gloednieuwe documentaire over de grutto, een metafoor voor de achteruitgang van onze biodiversiteit, krijgt een dikke voldoende van vogelliefhebbers. In Twente is dat niet anders. Rundveehouder Jos Knoef die ook aan weidevogelbeheer doet, raadt iedereen aan de documentaire de komende dagen te gaan kijken in de bioscopen.

 

Kennis
Projectleider Weidevogels in Noord Twente, Leonard Rouhof, is ook zeer enthousiast over de manier waarop de makers hun kennis overbrengen aan het grote publiek en voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren memoreert de impact die behoud van de grutto met zich meebrengt. "De steun van de overheid moet daarom zeker ruimhartiger dan nu gebeurt", maakt hij duidelijk als zijn standpunt.#reddegrutto #grutto


Bijna het haasje

 

Gerard Grootelaar loopt het pas gemaaide weiland nog eens over om te kijken of er toch nog kuikens van weidevogels lopen. Zij zouden een makkelijke prooi zijn voor de roofvogels op het kale land. Een haasje ontdekte hij.

Beide kuikens overleden 

Beide kuikens van de scholeksters zijn omgekomen vermoedelijk door de val van het dak. Een jong leefde aanvankelijk nog, maar gaf zojuist de geest. Alphons Leus, vrijwilliger van de Vogelwerkgroep Geesteren, heeft de dode kuikens hier in de hand.

Jonge scholeksters lazeren van het dak

 

Personeel van de Plus Wallerbosch in Geesteren vonden vanmorgen (zaterdag 4 juni 2022) 2 jongen van scholeksters waarvan er 1 al was overleden. Het andere liep nerveus heen en weer over het parkeerterrein en zou kunnen sneuvelen onder de autobanden van klanten.

 

Doos
Voor de zekerheid heeft het personeel de jonge kuikens in een doos gedaan waarbij een ouder onmiddellijk de bewaking op zich nam

 

 

 

 

 

Volgen

Na overleg met vrijwilligers van onze Vogelwerkgroep is besloten het jong dat nog leeft los te laten aan de rand van het parkeerterrein zodat het weg kan. De ouders volgen hun jong dan vanzelf. De natuur doet de rest. Het jong zal nu snel vliegvlug worden.


Handschoenen verplicht

 

Na enige discussie over het gebruik van gras als iemand een reekalfje oppakt, heeft het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren besloten de vrijwilligers voortaan alleen nog handschoenen te laten dragen in het veld.

 

Risico
"Zo voorkomen we onnodige discussies", zegt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "We halen aardig wat reekalfjes uit het hoge gras met de weidevogeldrone. Maar we willen elk risico dat de moeder haar kalfje verstoot zoveel mogelijk uitsluiten."

 

Redden
Richard Boerrigter van de Wildbeheereenheid Tubbergen, waarmee we veel samenwerken, laat zien hoe je met zogeheten KI-handschoenen voor kunstmatige inseminatie gebruikt bij het redden van kleine dieren. 

In de video (hier boven) haalt Richard Boerrigter een egel uit het veld op een slimme manier. Maaien Als het land is gescand met de drone en de dieren eruit zijn gehaald kan de boer of loonwerker direct beginnen met maaien. Het gras is het wintervoer voor zijn vee.


Marie (92) vliegt weer met de drone

 

Marie (92) Horst-Tijink geniet van het boerenleven in het prachtige Manderveen. Trekkers, maaimachines en drones, ze wil er alles over leren. Of ze ook eens met de weidevogeldrone mag vliegen? Geen probleem. Dronepiloot Niels Stroot van de Vogelwerkgroep Geesteren begeleidt de nieuwsgierige dame bij de navigatie en grijpt in mocht dat misschien nodig zijn.

 

Hotspot
Maar het gaat Marie heel goed af. Voorzichtig manoeuvreert ze het apparaat over het uitgestrekte weiland op zo'n 35 meter hoogte tot we een hotspot zien. Dan grijpen we in en leggen nauwkeurig de GPS-coördinaten vast met een druk op het beeldscherm.

Egel
We vinden zo het eerste kleine dier. Ook al is het slechts een egel, ieder leven dat we kunnen sparen met de drone is meegenomen. Het maaien van het gras begint direct na een laatste inspectie te voet door het weiland.


Vier reekalfjes gered

Vandaag heeft een droneteam van de vogelwerkgroep Geesteren, Laurens Brummelhuis, Anton Schrijver, Maarten Rijsman en veldwerker Gerard Grootelaar samen met Jan Luttikhuis, met 2 weidevogeldrones met warmtebeeldcamera’s het weiland van Gilbert vd Aa afgezocht op zoek naar reekalfjes.

 

Kalfjes
Hubert Lentferink heeft ons gevraagd te helpen zoeken, omdat hij 2 reegeiten, die meerdere reekalfjes hebben, in het perceel had gezien. Gezien de tijdsdruk en de ongunstige omstandigheden, het was ‘s middags veel te warm, de omgeving was teveel door de zon opgewarmd, is er om 19.30 uur gisteravond nog een keer gevlogen.

Uitgesteld
Petje af voor veehouder Gilbert, dat hij het maaien van het perceel uitgesteld heeft. Het resultaat was er ook naar. Maar liefst 4 reekalfjes werden er net op tijd gevonden. Volgens Hubert waren ze anders alle 4 doodgemaaid.

 

Samenwerking
De samenwerking tussen de jachtcombinaties Monnikenbraak-Fleringerveld en Geziet en Klooster was geweldig. De reekalfjes zijn allemaal in veiligheid gebracht. Als klap op de vuurpijl vond dronepiloot Jan Luttikhuis ook nog eens een gruttonest met 3 eieren. Geweldig, wat een mooi resultaat, en wat een geweldige samenwerking met de jagers, de boeren en het droneteam.


weer reekalfjes gered


Drie reekalfjes haalden ons droneteam met hulp van de Wildbeheereenheid Langeveen uit het hoge grasland vanmorgen vlak voor 06.00 uur. De piepjonge kalfjes zijn vrijwel onvindbaar zonder weidevogeldrone. Maar ze moesten er zitten. Theo Paus zag er vaak twee reegeiten met de verrekijker.

 

Moeder
Met de warmtebeeldcamera van de drone waren de jonge dieren in een handomdraai gevonden en verderop in het maisland gelegd. De moeder vindt haar jongen pijlsnel terug als de rust terugkeert en ze geluidcontact maken. Fiepen noemen we dit.

 

Grutto
De Vogelwerkgroep richt zich op de eerste plaats op het in standhouden van weidevogels als de grutto, tureluur, wulp en kievit maar helpt uiteraard in samenwerking met de boeren in de omgeving ook mee aan het zoeken naar en verplaatsen van kalfjes zodat de boer er snel en veilig kan maaien. De boer maait zo'n weiland in een halve dag.

 

Advies
Veilig maaien voor kuikens van weidevogels kan de boer volgens advies: eerst om het land heen 1 baan maaien. Daarna maait de boer 1 keer door het midden 1 baan. Tot slot maait de boer het gras van binnen naar buiten zodat kleine dieren als haasjes en kuikens een kans krijgen naar een ander land te lopen.

Piepklein steenuiltje

 

Pas geboren steenuil. Het diertje is nog piepklein maar binnenkort groot genoeg om een ring om de poot te krijgen. Foto 2: moeder lijkt niet blij met de belangstelling en verbergt het jonge grut onder haar vleugels.


Brug van gras redt levens kuikens

Gerard Grootelaar van de Vogelwerkgroep Geesteren maaide een looppad in het hoge gras voor de jonge gruttokuikentjes en bij de ondoordringbare, dichtgegroeide sloot maakte hij een ‘brug’ van het gemaaide gras.

 

Horde
De kuikens kunnen hier de horde van de sloot nemen en verspillen niet hun laatste krachten. De pullen hebben maar voor 2 dagen ei-geel (energie) bij zich om de eerste fase door te komen.

 

Laat
“Ze zijn al in het nadeel, dat ze laat zijn geboren. Het was de bedoeling, dat ze naar het aardappelland zouden gaan”, vertelt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren, die in de video Gerard Grootelaar interviewt. 

Dit is uiteindelijk gelukt. Ze zitten al een paar dagen in dat land. Vandaar uit kunnen ze later naar de plasdras. “Dankzij de inspanning van Gerard zijn de kuikentjes in ieder geval op de goede, maar oh zo gevaarlijke weg om na 4 weken vliegvlug te worden.”

𝟐𝐞 𝐤𝐚𝐥𝐟𝐣𝐞 𝐨𝐨𝐤 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧, 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫!

 

Ook het 2e reekalfje, waarvan de moeder dodelijk is verongelukt, is zojuist (zondagavond) opgespoord en gered door de jagers van de WBE (Wildbeheereenheid) Herinckhave. Het reekalfje gaat naar de opvang in Almelo.

 

Drinken
“Hopelijk gaat het alsnog melk drinken, zodat het overleeft en later in de natuur terug gezet kan worden. Grote klasse vrijwilligers van de WBE en de Vogelwerkgroep Geesteren die met een drone zocht”, reageert voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren.

 

Doorrijden
Er is vanaf vrijdagavond gezocht naar de reekalfjes. Doordat de automobilist doorreed is pas laat ontdekt dat de reegeit was overleden. De moeder was zogend en er moesten dus ergens kalfjes zijn. Er zijn toen onmiddellijk vrijwilligers opgetrommeld voor de zoekactie. En die actie duurde langer dan verwacht. Maar uiteindelijk was er toch een beetje een happy end.

 

Dit bericht bereikt op Facebook bijna 10.000 mensen en haalt ook de krant. Tubantia schrijft dat twee reekalfjes van de hongerdood worden gered. Daarvoor zet de Vogelwerkgroep Geesteren de weidevogeldrone in. 


Gerard Grootelaar heeft, zoals in de video is te zien, een pad (corridor) gemaaid in het hoge gras voor de jonge gruttokuikentjes. Het gras is liefst zo’n 60 cm hoog. De kuikens kunnen er onmogelijk doorheen wandelen en dreigen te verhongeren. Bij de ondoordringbare, dichtgegroeide sloot heeft Gerard Grootelaar een brug gemaakt van het gemaaide gras. De kuikens kunnen hier de horde van de sloot nemen en verspillen niet hun laatste krachten. De pullen hebben maar voor 2 dagen ei-geel (energie) bij zich om de eerste fase door te komen.

 

“Ze zijn al in het nadeel, dat ze laat zijn geboren. Het was de bedoeling, dat ze naar het aardappelland zouden gaan”, vertelt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren, die in de video Gerard Grootelaar interviewt. Dit is uiteindelijk gelukt. Ze zitten al een paar dagen in dat land. Vandaar uit kunnen ze later naar de plasdras. “Dankzij de inspanning van Gerard zijn de kuikentjes in ieder geval op de goede, maar oh zo gevaarlijke weg om na 4 weken vliegvlug te worden.”


Net geboren reekalfje staat voor 1e keer op

1 juni 2022

Een net geboren reekalfje richt zich voorzichtig op en probeert te gaan staan. Dat lukt. Maar het dier staat wel zeer wankel op de poten. Wat een prachtig gezicht. We hebben bij toeval de jonge reekalfjes ontdekt. 


𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨'𝐬 𝐡𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐧𝐮 𝐀𝐫𝐣𝐚𝐧 𝐞𝐧 𝐌𝐢𝐜𝐡𝐞𝐥 𝐅𝐫𝐨𝐧𝐬

Arjan en Michel Frons, broers en agrariërs maar vooral ook liefhebbers van weidevogels. De Vogelwerkgroep Geesteren mocht hen eren met de vernoeming van hun namen aan twee piepjonge, nog net niet vliegvlugge grutto’s. Dinsdagavond 24 mei 2022 kregen zij kleurringen om de poten.

UniversiteitDe komende, misschien wel 25 jaren, volgen onderzoekers voor de Universiteit in Groningen, hun parcours tussen Nederland, het zuiden van het Iberische schiereiland en West-Afrika waar ook een prachtige delta het land verrijkt met voedsel. Grutto's zijn in staat in enkele dagen van Nederland naar de omgeving van Dakar te vliegen, soms op wel 3 km hoogte.


"𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐥𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐧𝐮 𝐝𝐞 𝐤𝐮𝐢𝐤𝐞𝐧𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐠𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨'𝐬"

Supertevreden is Hennie Blokhuis. De afgelopen jaren legde hij een prachtig plasdras aan en het jaar daarna nog een klein greppelplasdras aan de andere kant van de boerderij en nu lopen de kuikens van de grutto's aan alle kanten van zijn erf op het land. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

 


Vijf gruttokuikens liet de Vogelwerkgroep Geesteren afgelopen dagen ringen en vernoemen naar de zeer betrokken agrariërs Arjan en Michel Frons, Hennie Blokhuis, Theo Lohuis en Edwin Schröder. Dat is meer dan de afgelopen jaren gebeurde. Toen werden slechts 1 of 2 grutto's geringd. 2022 is dus een uitstekend jaar.

 

“In de uitgestrekte weilanden van Edwin Schröder vonden we dit jaar maar liefst 7 gruttonesten en een wulpennest”, vertelt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. “De samenwerking met Edwin is geweldig, ook voor deze agrariër geldt, ‘de boer is troef’."

Actief
Theo Lohuis is een van de actiefste leden van onze Vogelwerkgroep Geesteren, volgens Hennie Schröder. “Hij is al jaren bestuurslid, actief veldwerker en organisator. Hij regelt heel veel en is een echte doorpakker.” Theo Lohuis steekt enorm veel tijd in het werk voor de Vogelwerkgroep. Problemen worden door hem snel en accuraat opgelost.

Ook agrariërs Arjan en Michel Frons krijgen de eer dat grutto’s naar hen vernoemd zijn.

Enkele dagen eerder is een grutto vernoemd naar Hennie Blokhuis. Agrariër Hennie Blokhuis legde aan weerszijden van zijn boerderij een plasdras aan en daarna nog een kleine greppelplasdras en het resultaat na wat tegenvallers lijken er dit jaar duidelijk te komen. “Overal om het huis lopen kuikens van grutto’s”, vertelt hij. In totaal wel zo'n 12.

Hart
Maar ook wulpen en tureluurs broeden hier, in het hart van de Veldhoek. Hennie Blokhuis waarschuwt er wel vcor dat de kuikens nog niet vliegvlug zijn. Dus er is nog een kans dat een predator als een vos of marter toeslaat. Het ringen gebeurt voor onderzoek van de universiteit Groningen. Met verrekijkers kunnen de ringen combinaties worden gekoppeld aan een naam. De vliegroutes van de grutto's worden zo in kaart gebracht en de leeftijd van de vogels.

 

Rechts:

Michel en Arjan Frons houden de naar hen vernoemde grutto's voorzichtig vast.


𝐖𝐢𝐞 𝐳𝐨𝐫𝐠𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐢𝐣𝐠𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐚𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐠𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨'𝐬?

Het aantal grutto's in Twente stijgt en dat is opvallend. De landelijke trend is namelijk dalend. Wie zorgt voor dit succes en hoe komt dit succes tot stand? Het antwoord op die vraag is de goede samenwerking tussen boer, vogelaar en overheid.

DoorslaggevendDie samenwerking krijgt vorm in zogeheten gebiedscollectieven. Je leest of hoort er nauwelijks iets over in de media. Toch zijn die gebiedscollectieven doorslaggevend. Neem het gebiedscollectief Noordoost Twente, waarvan Herman Nieuwe Weme uit Weerselo voorzitter is.

VerbeterenHet maakte plannen om de 'agrarische natuur' te verbeteren, overlegde met boeren en vroeg subsidies van de Europese Unie waarmee boeren deels schadeloos worden gesteld als ze bijvoorbeeld later maaien. De provincie controleert of het gebiedscollectief het geld goed besteedt.

UitbreidenHet collectief herstelt de biotoop voor de weidevogels, de akkervogels, kikkers en het zeldzame vliegend hert in Mander. De komende zes jaren breidt het collectief het aantal gebieden waar het actief is uit. Meer boeren kunnen dan meedoen. Het land wordt zo langzamerhand minder intensief gebruikt voor de veehouderij ofwel er komt meer biodiversiteit voor terug. Een interview met de voorzitter van het collectief.


𝐍𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐞𝐢𝐠𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐝𝐥𝐞𝐞𝐮𝐰𝐞𝐫𝐢𝐤 𝐨𝐧𝐭𝐝𝐞𝐤𝐭

Een prachtig resultaat was de zoektocht van de Vogelwerkgroep Geesteren vanmorgen 14 mei 2022 aan de Geesterseveldweg. We vonden een nestje met jongen van de veldleeuwerik en dat is heel bijzonder. Want ze zijn zo klein dat ze vrijwel niet te vinden zijn, zo blijkt ook uit de video. De veldleeuwerik staat op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten.

Maar even later vonden we er nog 1. Dank zij de enorme stuurmanskunst van piloot Sven Oude Heuvel en veldwerker Harrie Nobbenhuis kregen we de twee nesten boven water. We waren eigenlijk op zoek naar een nest van een scholekster. Maar dat hebben we niet gevonden. De boer kan er nu om heen werken bij het bewerken van het land dat maandag begint.


𝐓𝐰𝐞𝐞 𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐠𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨'𝐬 𝐠𝐞𝐬𝐧𝐞𝐮𝐯𝐞𝐥𝐝

Een mooie dag die teleurstellend eindigde voor de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren. De nesten van twee gruttopaartjes zijn leeg. Ze zijn gepredeerd.

Alarm "De ouders alarmeren niet meer", constateerden gebiedscoördinator Leonard Rouhof vandaag, zaterdag 14 mei 2022. Hij inspecteerde vandaag met verrekijker het land van Chiel Kamphuis aan de Kotkampsweg. Dat monitoren is nodig om eventuele veranderingen in gedrag waar te nemen.

Stroom"De ouders alarmeren niet omdat ze geen jongen meer hebben", constateerde Leonard Rouhof. Uit onderzoek bleek dat de stroom van het raster was weggevallen. Bij werk met grote landbouwmachines is de kabel vermoedelijk beschadigd geraakt. De kabel met daarin verweven de stroomdraad, is professorisch aan elkaar geknoopt.

WerktDat zorgt er normaalgesproken voor dat de elektrische stroom op het raster weer werkt. Toch is vlakbij de verbinding een stukje van enkele millimeters stroomdraad is weggesmolten (zie foto). "Dat is domme pech", zegt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. "We controleren elke dag of er nog stroom op staat."

Kink"Ik denk dat 5 of 6 jongen van gruttopaartjes zijn gesneuveld", zegt Hennie Schröder die vanavond onmiddellijk de kink in de kabel herstelde. "Er zaten 5 nesten op dit weiland dat helemaal in het raster staat. Drie nesten van grutto's zijn nog over." Welke predator heeft toegeslagen is niet duidelijk, een vos, een kat of marterachtig roofdier.


Een jonge grutto van bijna 3 weken verhongerd. Het heeft een plasdrasgebied niet bereikt en stierf vandaag. Een diepe dichtgegroeide sloot is vermoedelijk fataal geworden voor dit jonge dier. Een rietkraag kan ondoordringbaar zijn voor een kuiken dat wel kan zwemmen maar niet een dichte begroeiing kan nemen.

De Vogelwerkgroep Geesteren laat het jong nog onderzoeken. De gebiedscoördinator Leonard Rouhof vragen we om zijn oordeel. Hennie Schröder en Laurens Brummelhuis vonden het jonge dier vanmorgen met de drone.

https://youtube.com/shorts/t44IuFyj6HY


Regen hindert zoeken met drone

Het droneteam vloog vandaag, 17 mei 2022, met veldwerker Marion Krikhaar, Hennie Schröder en Laurens Brummelhuis. Zij zochten naar 8 zeer kleine, maar felle hotspots die eerder waren gelokaliseerd.

Onvoorstelbaar

Het team vloog zoals gebruikelijk een vluchtplan af maar vond helaas niet 1 hotspot terug. “Onvoorstelbaar”, zei Laurens totaal verrast. Ook het door gebiedscoördinator Leonard Rouhof gevonden en gemarkeerde nieuwe gruttonest vonden we niet terug. De reden is waarschijnlijk de regen van gisteravond. Alle grassprieten zaten onder de regendruppels. Ook gisteren konden we de grutto niet vinden, die later door Leonard wel is gevonden. Heel apart.

KievitMarion heeft nog wel 3 kievitsnesten gevonden als schrale troost.


𝐕𝐞𝐞𝐥 𝐯𝐨𝐞𝐝𝐬𝐞𝐥, 𝐝𝐚𝐧𝐤 𝐍𝐋𝐝𝐨𝐞𝐭

 

Twee kilometer schrikdraad plus een irrigatiesysteem succesvol aangelegd. We zijn onder het genot van koffie en krentenwegge zaterdagmiddag rond 13 uur tot de slotsom gekomen dat we terugkijken op een fantastische deelname aan NLdoet van het Oranjefonds. Onder de bezoekers van ons weidevogelgebied aan de Kotkampsweg onder meer een vertegenwoordiger van Natuurmonumenten, Maarten Olde Scholtenhuis. Zie video

 

De stroom zit op het raster. De weidevogels kunnen hier veilig broeden op een natte bodem. Wulpen en kieviten hebben we gezien en Gerrit Grootelaar heeft het naastgelegen akkerland vergeefs afgezocht naar kievitseieren. Zonder succes. Zo gaat dat. Zie ook: Fotoalbum NLdoet Oranjefonds


𝐎𝐩 𝐳𝐨𝐞𝐤 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐢𝐝𝐞𝐯𝐨𝐠𝐞𝐥𝐝𝐫𝐨𝐧𝐞

Een prachtig nest met kuikens, een nest met alleen eieren, een verlaten nest met steenkoude eitjes en een kadaver van een kievit, van alles kom je tegen op de weilanden in het buitengebied van Geesteren. Met een weidevogeldrone scannen we deze zondagochtend vanaf 5 uur een aantal weide- en akkerlanden af op zoek naar met name de grutto's.

Routes

Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren programmeerde gisteravond de vliegroutes voor de drone. Het is vervolgens alleen een kwestie van de drone starten en automatisch laten vliegen naar een hotspot, een plek waar een nest zit. De gps-coördinaten geven we netjes door aan de Vogelbescherming.

Zon

Na uren zoeken komt er langzamerhand een einde aan de ochtend omdat de zon hard schijnt en het contrast verdwijnt op de warmtebeeldcamera (nachtzichtkijker). Een prachtigmooie ochtend zit er op. Weer veel geleerd.

Jonge bosuilen geringd voor onderzoek

Vrijwilligers van onze Vogelwerkgroep Geesteren hebben gisteren (donderdag 14 april) 4 jonge bosuilen geringd. Er leven vermoedelijk slechts 3 of 4 paartjes bosuilen in de omgeving. Deze bosuilen hebben ongeveer 26 dagen zitten broeden.

Vroeg

Dit jaar zijn we vrij vroeg aan het ringen”, vertelt Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep. “De winter was zacht en er is genoeg voer, vaak kleine zangvogels, voor de uilen.”

Kwetsbaar

De jongen kruipen als ze groot genoeg zijn, via een tak naar beneden of vallen uit de kast. Het duurt zo’n 10 dagen voordat de jongen kunnen vliegen. Ze zijn kwetsbaar en een makkelijke prooi voor andere roofdieren.

Kerkuil

Eind deze maand (april) gaan vrijwilligers nog steenuilen ringen en in mei/juni kerkuilen. De kerkuil heeft een enorm territorium. Deze uil vliegt wel 50 tot 60 kilometer ver.

Sovon houdt de gegevens na het ringen bij. Dit is belangrijk voor onderzoek.


Wolf bij plasdras 

 

Lieke Borgerink filmde maandagmiddag 21 maart 2022 tegen 12 uur een wolf bij haar woning aan de Manderveenseweg, hoek Broekdijk. Dat is niet ver van ons plasdras Hankamp.

 

Wolven verjagen vossen en dat zou gunstig kunnen uitpakken voor onze weidevogelkuikens. Bert Kroeze, bevriend met Lieke, zegt dat Lieke in een ooghoek iets buiten zag bewegen. “Een ree of zo”, vertelt Bert Kroeze. “Maar ze werd nieuwsgierig, plaatste haar kind in de auto en reed er al filmend naar toe.”

Gek op echte ouderwetse stalmest

Het zeer succesvolle, nieuwe initiatief van een kleine plasdras, de zogeheten greppelplasdras, willen we verder doorontwikkelen. De kleine greppels vinden weidevogels aantrekkelijk.

Mest
Hennie Blokhuis bracht de afgelopen dag ouderwetse stalmest op een strook naast het ondiepe water voor de kuikens. Hier vinden zij nadat ze uit het ei kruipen direct voedsel zoals insecten en wormen. De jongen moeten in 4 tot 6 weken flink groeien zodat ze sterk genoeg zijn om te vliegen. Pas dan zijn ze redelijk veilig voor roofdieren op de grond.


𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐤𝐢𝐞𝐯𝐢𝐭𝐞𝐧 𝐛𝐢𝐣 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐝𝐫𝐚𝐬 𝐕𝐨𝐠𝐞𝐥𝐰𝐞𝐫𝐤𝐠𝐫𝐨𝐞𝐩

 

Superveel kieviten zijn de afgelopen dagen neergestreken bij Geesteren. Boven ons plasdras in het Huyerenscheveld zagen vrijwilligers van de Vogelwerkgroep vele tientallen kieviten en andere vogels zoals spreeuwen die met de kieviten mee vliegen. Vorig jaar werden er nog zo'n 45 broedparen kieviten geteld. Nu lijken dat er naar schatting veel meer. Broeden Volgens vrijwilliger Harrie Nobbenhuis zijn er inderdaad heel veel kieviten op dit moment. Ze vliegen in groepen. Maar ze blijven niet allemaal bij het plasdras op het Huyerenscheveld. "In maart beginnen ze te broeden", vertelt hij. "Dan weet je pas hoeveel paartjes hier definitief blijven." Harrie Nobbenhuis zag veel kramsvogels overwinteren bij dit plasdras.


HEEEL VEEL WULPEN

 

Zoveel wulpen bijeen. Dat heb ik nog nooit gezien. Misschien wel meer dan 100 van deze prachtige weidevogels met dat typische geluid. Bij de zandafgraving de Domelaar tussen Holten en Markelo ontstaat een enorme watervlakte waar weidevogels als kieviten en scholeksters zich helemaal thuis voelen.

ACHTERLAND

Maar wulpen trekken ook naar dit prachtige gebied aan de voet van de Markelose Berg met het provinciale oorlogsmonument. Vanuit de Domelaar verspreiden de wulpen zich binnenkort over het achterland om een mooie plek te vinden. Daar gaan ze broeden.


Eerste kieviten zijn er al 

De eerste kieviten zijn vanmiddag 10 februari 2022 neergestreken bij het plasdras van Hennie Blokhuis in het uitgestrekte gebied tussen Geesteren, Manderveen en Langeveen. Twee jaren geleden kwamen ze volop terug na de aanleg van een plasdras bij de boerderij. Vrijdag 11 februari zijn kieviten gespot rond de zandput bij Vriezenveen, in Gammelke bij Deurningen en bij Uelsen net over de grens in Duitsland.

Het broedseizoen van de kievit loopt van half maart tot in juli. Maar het vroegst bekende eerste kievitsei is gevonden op 28 februari 2019 bij Vegelinsoord in Friesland. Het laatste een maand later, op 31 maart 1969 bij Garijp in Friesland. Een paartje dat het eerste broedsel ziet mislukken, probeert het daarna nog een keer, soms tot wel viermaal aan toe. De kieviten maken nesten in ondiepe kuiltjes op een plek met niet te veel gras. Meestal broedt de kievit in het gras. Maar ook op bouwland, vooral met maïsstoppels. (Bron)

Video bij Hennie Blokhuis: YouTube


𝐆𝐫𝐮𝐭𝐭𝐨 𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐢𝐝

𝐛𝐞𝐝𝐣𝐞 𝐢𝐧 𝐆𝐞𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧

 

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren zijn al dagen druk in de weer met het plaatsen van zonnepanelen, plaatsen van pompen en het leggen van kabels waarmee ze flink wat water in de reeks plasdrassen gaan overzetten. Volgende week, dinsdag 15 februari, moeten de voorbereidingen klaar zijn.

Extra water

De grote plasdras in het Huyerenscheveld en de kleinere plasdrassen bij Frons, Hankamp en Kamphuis aan de andere kant van Geesteren en de plasdrassen bij Albergen krijgen extra veel water zodat de grond goed vochtig is en weidevogels er makkelijk naar voedsel als wormen en insecten kunnen zoeken. Schapen hebben er de afgelopen weken al gegraasd en mest achtergelaten zodat er straks voldoende voedsel in de vorm van insecten zijn. De eerste grutto´s verwacht de Vogelwerkgroep begin maart.

Zonnepanelen

 

Een deel van de plasdrassen krijgt water via pompen die nog op het lichtnet zijn aangesloten. Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren hamert er op dat er niet genoeg zonnepanelen zijn. De Vogelwerkgroep Geesteren beschikt nu over vier of vijf panelen. Een deel van de stroomvoorziening gebeurt nog via honderden meters lange kabels die op het lichtnet zijn aangesloten. Daar wil de vogelwerkgroep van af. De vrijwilligers betaalden vorig jaar duizenden euro's aan stroom omdat nog niet overal zonnepanelen in gebruik waren genomen.

 

Theo Lohuis, Harrie Nobbenhuis en Henk Koorman plaatsen zonnepanelen en sluiten de waterslangen aan. Foto's Alphons Leus. Tekst: Marcel Tettero  


𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐛𝐥𝐢𝐣 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐯𝐫𝐢𝐣𝐰𝐢𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐥

De groene vrijwilligersprijs van Overijssel gaat dit jaar naar de Vogelwerkgroep Geesteren. Marja van Harten van Landschap Overijssel overhandigde maandagmiddag de prijs in aanwezigheid van statenlid Stijn Hesselink en wethouder Hilde Berning-Everlo van Tubbergen.

Op een rondleiding, de eigenlijke aanleiding voor de bijeenkomst, legden de vrijwilligers uit hoe zij weidevogels redden door land kruidenrijk in te zaaien, plasdrassen aan te leggen en te vliegen met drones om nesten op te sporen. Het nieuwste project is weilandirrigatie.

Met slechts 2 zonnepanelen houden boeren hun grasland optimaal nat met weilandirrigatie ook al teistert klimaatverandering de weide met kurkdroge zomers. Met weilandirrigatie sta je niet meer voor verrassingen en dat komt de weidevogels ten goede.


 

Op de foto:

Alphons Leus, Gerard Grootelaar, Theo Lohuis en Harrie Nobbenhuis.

𝐕𝐫𝐢𝐣𝐰𝐢𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐫𝐬 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧 𝟖𝟎 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞 𝐞𝐥𝐳𝐞𝐧
Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren hebben onlangs 80 inlandse elzen gepoot op grond van het waterschap Vechtstromen. Dit gebeurde in samenwerking met de gemeente Tubbergen en het waterschap.
De 80 elzen zijn gepoot ter compensatie voor het rooien van 5 elzen in het kritische weidevogelgebied bij Geesteren. De grote bomen vormden een bedreiging voor weidevogels. De boom is in feite een uitkijkpost voor roofvogels. Weidevogels broeden op minimaal 400 meter afstand van de dichtsbijzijnde boom. Het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren dankt de meewerkende boeren Edwin Schröder, Hennie Blokhuis en Henk Hankamp. Ook danken we Tom Pikkemaat van de gemeente Tubbergen en Stefan Jonas van het waterschap Bechtstromen. 


Roofvogels in de klas!

 

Opgestopte roofvogels in de klas. De kinderen van de basisschool in Langeveen keken hun ogen uit deze woensdag 3 februari 2022. En ze hoorden het geluid van deze prachtige vogels. Johan Stegeman verborg in zijn rugtas de versterker die op zijn mobieltje draadloos was aangesloten. Samen met Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren vertelde hij onder meer over nut en noodzaak van nestkastjes.


INTERESSE
De kinderen vuurden veel vragen af op beide mannen en de vrijwilligers deelden hun ervaring met de nieuwsgierige jeugd. De interesse was gewekt. En ja, enkelen deden zelfs mee aan de tuinvogeltelling afgelopen weekeinde. Theo liet prachtige vogels zien op papier en uit de rugtas kwam de bijbehorende roep van de soms voor velen, vreemde vogel.

 

HEGGENMUSSEN
Maar weet je ook welke vogel bij welk nestkast hoort? En ook die moeilijke vraag konden enkele kinderen snel beantwoorden. Heggenmussen? Ja, die kent bijna iedereen wel, bleek uit de reacties in de klas. Beide bezoekers sloten hun 'spreekbeurt' af met het geluid van de koekoek.

MEZENBOL
Theo en Johan kregen nog hulp van de kinderen bij het monteren van de nestkast met nog een voederplank. Die zijn nu in de tuin van de school te zien.

 

 

De kinderen gaven de pindazakjes en mezenbollen een mooie hangplek op de voederplank. De basisschool kocht een uilenkast die binnenkort een plekje krijgt.

Ronnie is 2500 volgers op Facebook!

 

Ronnie Zengerink uit Hengelo (links op de video) is de 2500e bezoeker van de Vogelwerkgroep Geesteren op Facebook. De sportleraar houdt van vogels. Hij wil graag de ontwikkelingen met Red de Grutto en het nieuwe project voor weilandirrigatie gaan volgen. Hij kwam om onze pagina terecht toen hij er voor werd uitgenodigd.

 

Onze aanhang op Facebook groeit snel. Vooral in het voorjaar wanneer de vrijwilligers actief zijn met het redden van nesten en kuikens ervaren we traditioneel een sterke aanwas van volgers.


Hans de Boergrutto
nog niet naar Afrika

Onze vorig jaar geringde en naar oud-werkgeversvoorzitter Hans de Boer vernoemde grutto, is al meerdere keren gespot in West Europa zoals Engeland en Frankrijk. We kregen van de familie Hibma op 18 januari 2022 dit document toegestuurd.

Vaak vliegt een jonge grutto het eerste levensjaar nog niet helemaal naar de westkust van Afrika. Vooral de weg terug naar Europa, non-stop over 2500 km woestijn, tegenwind en zandstormen, doen veel grutto’s de das om. Wellicht daarom blijft de jonge grutto in Europa in de winter. Zie ook Klaske de Boer bij benoeming Hans de Boergrutto (4 juni 2021):

https://youtu.be/FVjj6ULoIWo