Elk jaar meer grutto's in Veldhoek

Prachtige positieve resultaten van onze grutto's in de Veldhoek bij Geesteren. Er broedden dit voorjaar liefst zo'n 22 stelletjes grutto's, zo blijkt uit observaties en tellingen. Het aantal broedpaartjes grutto's was 5 jaren geleden hier nog slechts 16. Elk jaar lukt het 9 of 10 kuikens vliegvlug (volwassen) te worden. Zij komen meestal terug naar het gebied waar ze geboren zijn.

 

Ook dit voorjaar brachten de grutto's naar schatting zo'n 10 kuikens 'op de vleugels', hoewel ze misschien wel 88 eitjes in totaal hebben gelegd, maximaal 4 per paar/nest. Het natte en koude voorjaar zorgde in grote delen van Nederland echter voor minder voedsel (insecten) waardoor minder kuikens vliegvlug konden worden. Ook predatie (roofdieren) speelde een rol waardoor de cijfers laag uitvielen, zegt bestuurslid Theo Lohuis van de Vogelwerkgroep Geesteren.

 

Europa
De Vogelwerkgroep Geesteren verwacht eind dit jaar groen licht te krijgen voor een Europese subsidie van Leader voor een omvangrijk project in de Veldhoek. Na vier jaren voorbereiden wil de Vogelwerkgroep Geesteren gaan onderzoeken of er zowel voor de agrariërs als voor de weidevogels een gezamenlijk irrigatiesysteem kan worden aangelegd waardoor je geen last meer hebt van de toenemende droogtes door klimaatverandering. We willen zo'n 70 kilometer slangetjes aanleggen in de bodem van een van onze zeer betrokken agrariërs aan de Kotkampsweg.

 

Zonnepanelen stuwen via de slangetjes druppels water direct naar de wortels van het deels kruidenrijke gras op het land. De investering verdient zich in de loop van de jaren terug door een veel hogere opbrengst van het gras, wat veevoer is voor koeien. Een mooie opbrengst ondanks zomers zonder regen.

Kieviten
De cijfers van onze weidevogels in het gebied ten westen van Geesteren (Huyerenscheveld, Geesterseveld en Weitemanslanden) maakte de Vogelwerkgroep Geesteren een week geleden al bekend. Ten westen van Geesteren broedden nog 5 paartjes grutto's. Zij brachten dit jaar geen jongen voort. Het aantal kieviten in dit deel van Geesteren is zeer groot: zo'n 40 paartjes.

 

Zij brachten zo'n 25 jonge kievitjes op de vleugels in 2024. Andere soorten weidevogels zoals de wulp, tureluur en scholekster komen nog in kleine aantallen voor rond Geesteren. Ook de veldleeuwerik, de gele kwikstaart, de graspiepers en kwartels zijn er nog te zien en te horen in het voorjaar. De Vogelwerkgroep Geesteren legde de afgelopen jaren 6 plasdrassen aan samen met agrariërs, vrijwilligers, loonwerkers en het Gebiedscollectief Noordoost Twente.


Minder kieviten

 

Voor het eerst sinds jaren een daling 

 

Minder kieviten broedden dit jaar (2024) in het Huyerenscheveld (foto rechts), het Geesterseveld (Iemenhofweg en Witteveenseweg) en het deel van de Weitemanslanden in de gemeente Tubbergen dan in het jaar er voor. Na 5 jaren van een gestage stijging is er dit jaar voor het eerst een tegenvaller te melden.

 

 

Nat
"De daling van het aantal kieviten komt waarschijnlijk door het natte voorjaar", legt veldwerker Harrie Nobbenhuis van de Vogelwerkgroep Geesteren uit. Agrariërs en loonwerkers konden daardoor het land niet op met de machines. Het wintergewas groeide daardoor nog lange tijd op veel akkers.

Nest
"Ook de plasdras Huyerenscheveld konden we helaas pas laat zwart gemaakt", licht Harrie Nobbenhuis toe. "Dat gebeurde rond 20 maart. Maar kieviten zoeken begin maart al een plek om een nest te bouwen."

Mest
Agrariërs telen zogeheten vanggewas (ook wintergewas) na een hoofdgewas met de bedoeling uitspoeling van meststoffen tegen te gaan. Bijvoorbeeld een stof als nitraat dreigt uit de mest in het oppervlaktewater terecht te komen en daar het leven in het water aan te tasten. Door predatie gingen twee nesten van wulpen, twee nesten van grutto's en 10 nesten van kieviten verloren.

West
Dit uitgestrekte platteland, het Huyerenscheveld, ligt ten westen van Geesteren. De Vogelwerkgroep Geesteren beheert ook een gebied ten Noordoosten van Geesteren. Dit is de Veldhoek, tussen Manderveen en Langeveen. De cijfers daarvan komen binnenkort.

Illustratie:

 

De Vogelwerkgroep Geesteren beheert gebieden ten noordoosten van Geesteren in de Veldhoek tussen Manderveen en Langeveen en een groot gebied tussen Geesteren en Vriezenveen: het Huyerenscheveld, de Iemenhofweg en een deel van de Weitemanslanden. 


De cijfers van Weidevogelbescherming Stichting Vogelwerkgroep Geesteren 2024


1. Huyerenscheveld

 

Kievit: 40 paar, 25 kuikens vliegvlug.
Grutto: 3 paar, 0 kuikens vliegvlug.
Wulp: 2 paar, 0 kuikens vliegvlug.
Tureluur: 2 paar, 2 kuikens vliegvlug van 1 paar.
Scholekster: 2 paar, 2 kuikens vliegvlug van 1 paar.
Veldleeuwerik, 5-7 paar.
Gele-kwikstaart, circa 8 paar.
Graspieper enkele paartjes.
Kwartel 2 paar
4 of 5 paar patrijzen.

 

2. Iemenhofweg- Witteveenseweg (Geesterseveld)

 

Kievit: 12 paar, 10 kuikens vliegvlug.
Grutto: 0 paar.
Scholekster: 1 paar, 2 kuikens vliegvlug.
Wulp: 1 paar, 0 kuikens vliegvlug, eieren wel uit.
Veldleeuwerik, enkele paartjes,
Gele-kwikstaart, enkele paartjes.
Kwartel aanwezig.

 

3. Weiteman (alleen gemeente Tubbergen)


Kievit: 16 paar, ong, 10 kuikens vliegvlug.
Grutto: 2 paar, 0 kuikens vliegvlug.
Wulp: 2 paar, 2 kuikens vliegvlug van 1 paar.
Scholekster: 1 paar, 2 kuikens vliegvlug.
Veldleeuwerik: enkele paartjes.
Gele-kwikstaart enkele paartjes.

De grutto (foto boven) keert jaarlijks terug in het Huyerenscheveld bij Geesteren. Dit grote plasdras gebied is in 2019 aangelegd en werkt als een magneet op weidevogels. Veel kuikens keren als volwassen vogel jaarlijks terug naar deze plek waardoor de populatie groeit. Voor de eerste keer was echter geen stijging te melden. 

 

Maandag 22 juli 2024