Presentatie Scholendagen 2024 bij Spalink

 

voor meer dan 300 jongeren van basisscholen uit Tubbergen, Twenterand en Rijssen-Holten ( 9 en 10 september 2024)

1. Inleiding. Waar ligt Alaska? Een grutto vloog van Alaska non stop naar Tasmanië. 
Het wereldrecord non-stop vliegen behaald door onze grutto.
De Koning der weide is monogaam en soms vegetarisch.

Ook foto's van de scholekster, wulp en het overzicht van de weidevogels. 

Weidevogels

 

In dit overzicht zijn onder meer te zien: de grutto, scholekster, tureluur, kievit, wulp, veldleeuwerik, watersnip, gele kwikstaart, zomertaling, slobeend en de kemphaan.


Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren timmeren vogelhuisjes voor de verkoop. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de vrijwilligers. Honderden vogelhuisjes verkoopt de Vogelwerkgroep. Er wordt getimmerd op het erf van Theo Lohuis.

Het gaat helaas slecht met de weidevogels rond Geesteren. De kemphaan en de korhoen zijn er al uitgestorven. Maar er zijn nog grutto's, tureluurs, wulpen, kieviten en scholeksters die op veel plaatsen in ons land al niet meer voorkomen. Er is te weinig voedsel, de natuur krimpt en er minder ouderwets boerenland met stalmest. Daardoor zijn er minder insecten en is er minder voedsel voor de kuikens.

Op een persconferentie kondigt het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren aan actie te gaan voeren. Er moet geld op tafel komen voor een drone, voor de aanleg van plasdrassen, om kruidenrijke zaden te kunnen strooien, om water te kunnen oppompen en schrikdraad om de nesten te beschermen.

De toenmalige voorzitter van de werkgevers, Hans de Boer van VNO/NCW, liet bij zijn afscheid, hij ging met pensioen, al het geld storten op de rekening van de actie Red de Grutto www.reddegrutto.nl 

Roger Borre (rechts) demonstreert de drone waarmee de Vogelwerkgroep Geesteren nesten kan vinden van weidevogels. Wat we met 10 man in 1 dag deden doet 1 persoon nu in een half uur. Wat een tijdwinst!

De eerste dronevlucht. Voorzichtig uitproberen wat er allemaal mogelijk is. 


Met het geld dat de Vogelwerkgroep Geesteren via de actie Red de Grutto inzamelde konden we onder meer plasdrassen aanleggen. Links, in het Huyerenscheveld, kwam de grootste van de 6 plasdrassen rond Geesteren.

Plasdras Hankamp tussen Manderveen en Langeveen.

Plasdras Blokhuis


De Vogelwerkgroep Geesteren kijkt ook naar de toekomst. Weilandirrigatie moet aan klimaatverandering de komende jaren het hoofd bieden. Zomers valt er bijna geen druppel regen meer in ons land. De droogte doet veel dieren de das om. Maar ook boeren hebben er last van. De oogst gras valt soms zwaar tegen en gras is heel belangrijk als voer voor koeien. 

 

Maar als we gaan irrigeren is de opbrengst gras wel goed. Het gras groeit goed als er voldoende water in de buurt van de wortels is. Een kruidenrijke omgeving met grassen is bovendien ook goed voor de weidevogels. Ze vinden er voedsel en dekking tegen predatoren in de lucht. Op de grond beschermen de vrijwilligers de weidevogels met stroomdraden.

Slangen en waterpompen zijn nodig om het land zacht te houden zodat de weidevogels makkelijk met hun snavel in de grond kunnen prikken op zoek naar wormen en ander voedsel.

Een trekker met katrollen legt snel slangetjes in de bodem voor het irrigeren van het land. Zonnepanelen zorgen voor stroom om via pompen water in de slangen te krijgen.

Vrijwilligers helpen volop mee het project Weilandirrigatie van de grond te krijgen. Eind 2024 volgt de beslissing. Gaat het project door of niet?

 

10 september 2024