'Overijssel zou zich op redden
wulp moeten gaan concenteren'
Geef topprioriteit aan het behoud van de wulp in Overijssel. "Vergeet de kraanvogel en de rode wouw. Dat zijn maar saaie vogels." Die opvallende uitspraak deed natuurbeschermer Ben Koks (rechts op de foto) gisteravond (25 februari 2025) in het Kulturhus van Notter op een avond van Landschapsvereniging De Reggestreek en de stichting Patrijs van West-Twente. Het thema van de avond was akker- en weidevogels. Ruim 85 mensen hadden zich vooraf opgegeven voor de avond, maar meer dan 100 mensen kwamen op de bijeenkomst af waardoor er een tekort aan stoelen dreigde te ontstaan, zo groot was de belangstelling. Koks vond dat de provincie Overijssel in het verleden meer deed voor behoud van weidevogels. Die tijd zou terug kunnen keren als de provincie voorrang gaat geven aan behoud van de wulp.

Ben Koks, oprichter en oud-directeur van de stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief, vond dat vogelbeschermers in Overijssel zich vooral moeten concentreren op het behoud van de grootste weidevogel: de wulp. Waarom? Omdat Overijssel bij uitstek een provincie is waar wulpen voorkomen. "Ze worden wel 40 tot 45 jaar", beweerde Koks. "Ze proberen elk jaar opnieuw jongen vliegvlug te krijgen." De kans op succes is groot als je wulpen probeert te redden, aldus de expert in akker- ern weidevogels.
"Als de gangbare landbouw meedoet en veel boeren zich tegelijkertijd gaan inzetten, dan kunnen we echt meters gaan maken." Volgens Koks mag gemiddeld ongeveer de helft van de kuikens verloren gaan door predatie. Nu ligt dat percentage in Overijssel helaas nog veel hoger, soms wel op 80%. Dat komt mede omdat de hulp van vrijwilligers te verspreid is over te grote gebieden, aldus Koks.

Oogst
Koks zei dat vrijwilligers de weidevogels op twee manieren goed kunnen helpen. Op de eerste plaats moeten agrariërs subsidies krijgen als zij minder kunnen oogsten omdat ze weidevogels helpen en dat kost grond. Zij doen dan aan zogeheten agrarisch natuurbeheer en daar is geld voor bij de overheid. Maar ook het in toom houden van predatoren als vossen, katten, marterachtigen en kraaien is belangrijk, volgens Koks. Hij verwacht veel van de nieuwe strokenteelt, waarbij boeren hun gewassen in stroken naast elkaar telen, zoals bijvoorbeeld op de es bij Delden gebeurt.

Mozaïek
Hij hoopt dat het agrarisch landschap steeds meer een mozaïek structuur krijgt. Uitgestrekte graslanden zijn niet alleen monotoon maar bieden kuikens van weidevogels ook weinig beschutting tegen predatoren.
In een plasdrasgebiedje met kruidenrijke weilanden voelen akker- en weidevogels zich veel meer thuis. Ook heel belangrijk: ga als vogelbeschermer met de agrariër aan de keukentafel praten en probeer samen hardop na te denken over het beheer.

Compensatie
Over compensaties voor agrariërs sprak gebiedscoördinator Gerrit Nieuwenhuis van het Gebiedscollectief Midden Overijssel (foto rechts). Hij is sinds kort actief voor het gebiedscollectief en in het dagelijks leven melkveehouder in Lierderbroek bij Dalfsen.
Gerrit Nieuwenhuis wees er op dat als een vogelwerkgroep met succes via video's en foto's kan aantonen dat nog ergens concentraties weidevogels voorkomen, de provincie boeren in het gebied ook in aanmerking kan laten komen voor financiële compensaties als zij weidevogels willen helpen overleven.
(Dinsdag 24 februari 2025)
